IPTV

Vad är IPTV?

Från en TV Watcher synvinkel är IPTV mycket enkel: i stället för att ta emot TV-program som sänder signaler som kommer in i ditt hem från en takantenn, parabol, eller fiberoptisk kabel, du får dem strömmas (laddas ner och spelas nästan samtidigt) via din Internet uppkoppling. Inte den typ av anslutning du har idag, som förmodligen kan hantera endast 1-10 Mbps (miljoner bitar per sekund-ungefär mängden information i en genomsnittlig roman in din dator varje sekund!), men en bredbands linje med cirka 10 gånger högre bandbredd ( information bärförmåga) av kanske 10 – 100Mbps. Du tittar på programmet antingen på din dator eller med en digitalbox (en typ av adapter som passar mellan din Internet uppkoppling och din befintliga TV-mottagare, och avkodar inkommande signaler så att din TV kan visa Internet program).

Med utgångspunkt från ett programföretag eller telefonbolag, IPTV är något mer komplicerat. Du behöver ett sofistikerat lagringssystem för alla videor du vill göra tillgängliga och ett webbgränssnitt som tillåter människor att välja de program de vill ha. När en betraktare har valt ett program, måste du kunna koda videofilen i ett lämpligt format för streaming, kryptera den (kodning det så att endast personer som har betalat kan avkoda och ta emot det), bädda in annonser (särskilt om programmet är gratis), och strömma den över Internet till allt från en person till (potentiellt) tusentals eller miljontals människor i taget. Dessutom måste du räkna ut hur man gör detta för att ge en genomgående högkvalitativ bild (särskilt om du levererar reklam med din programmering-eftersom det är vad dina betalande annonsörer kommer säkert att förvänta sig).


Tre typer av IPTV

IPTV finns i tre olika smaker. Den första typen – och den du förmodligen använder redan – kallas video on demand (VOD). Med en tjänst som Netflix (en online-filmwebbplats) väljer du ett TV-program eller en film som du vill titta på från ett brett utbud, betalar dina pengar och tittar på det där och då. En annan typ av IPTV erbjuds av några av världens mer företagsamma TV-sändare. I Storbritannien, BBC (British Broadcasting Corporation) gör sin förra veckans program tillgängliga online med hjälp av en webbaserad streaming videospelare som kallas BBC iPlayer. Denna typ av tjänst kallas ibland Time-skiftade IPTV, eftersom du tittar på vanliga, schemalagda sändningar på en tid som är bekvämt för dig. Den tredje typen av IPTV innebär att sända live TV-program över Internet som de är bevakad-så det är Live IPTV eller IP simulcasting. Alla tre former av IPTV kan arbeta antingen med hjälp av din dator och en vanlig webbläsare eller (för mycket bättre kvalitet) en digitalbox och en vanlig digital-TV. Alla tre kan levereras antingen över det offentliga Internet eller via ett hanterat, privat nätverk som fungerar i huvudsak på samma sätt (till exempel från din telefon och Internet-leverantör till ditt hem helt via leverantörens nätverk).

Traditionell TV-sändningar innebär enkelriktad, en-till-många leverans av information, men att kombinera TV-och video bilder med Internet öppnar möjligheten till en mycket mer interaktiv upplevelse där information flödar i båda riktningarna. Vi är redan vana vid TV-talang visar där människor telefon i att rösta på sina favorit handlingar, men i en framtid där TV-program levereras online, kan vi förvänta oss mycket större engagemang i de program vi tittar på. Istället för att TV-presentatörer pratar med en levande publik på några hundra personer i en Studio kommer de att prata med en levande publik på tusentals eller miljontals tittare som kan skicka direkt feedback. Vi kommer att kunna ställa frågor och har presentatören besvara dem minuter senare! Eller kanske vi kommer att rösta om hur vi vill TV tvålar att spela ut, med flera ändelser filmade i förväg och olika som screenas till olika tittare!

This entry was posted in My Blog. Bookmark the permalink.