Specialister på inbrott med dyrkar är på juveljakt på Östermalm

Tjuvar med specialistkompetens letar juveler på Östermalm. Och de kan ta sig in i i stort sett vilken lägenhet som helst – nästan oavsett vilken säkerhetsklass du har på låset med hjälp av dyrkar.

Tjuvar som är på jakt efter juveler härjar på Östermalm, vittnar tidningens läsare om.

– Tjuvarna är mycket avancerade och lyckas på snabb tid dyrka upp sjutillhållarlås och öppna cylinderlås med slunga genom brevlådor. Även när säkerhetskåpa funnit för att skydda mot just slunga har de lyckats komma in igenom säkerhetsdörrar, berättar läsaren som upplevt hur en och samma fastighet vid Lill-Jansplan haft tre inbrott med samma tillvägagångssätt på vara några veckor.

Idag när det är så lätt att köpa dyrkset från butiker som http://dyrkar.se/ kan vem som helst få tag i dessa verktyg. Det skall dock också sägas att det inte är olagligt att inneha dyrkar i Sverige.

Tar allt värdefullt

Den boende fortsätter:

– Tjuvarna vill bara åt juveler och lämnar resten av lägenheterna orörda, förutom att allt är i en salig röra efteråt. Allt värdefullt i smyckesväg tas med.

Östermalms tf kommunpolis Daniel Granström berättar att det finns ligor som specialiserat sig på att dyrka upp lås med hög säkerhetsklassning. Och att vissa kriminella kan studera en fastighet under en tid för att kartlägga rörelsemönstret hos de boende.

Studerar fastigheten

– Det finns vad vi kallar mobila vinningskriminella som specialiserat sig på bostadsinbrott. De kan ta sig in i stort sett var som helst, och de planerar brotten väl, genom att rekognosera fastigheter och kartlägga sina objekt noga innan de slår till, säger Daniel Granström.

Däremot brukar det inte bara vara smycken som stjäls.

This entry was posted in My Blog. Bookmark the permalink.